RESEPI : Creamy Buttermilk Chicken yang owsem!
*untuk 2-3 orang makan*
*untuk 2-3 orang makan*
Bahan-bahan :
500gram ayam popcorn/ayam salut tepung goreng crispy
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
½ tin susu cair/susu sejat*nak berkuah boleh lebihkan
1 sudu besar susu pekat manis
½ sudu kecil serbuk kari
3-4 batang cili padi
150-200gram butter(lagi padu pakai Buttercup sebab bau dia owsem!)
1sudu besar tepung gandum/,teping jagung*optional
Garam sebagai perasa
Cara-caranya :
500gram ayam popcorn/ayam salut tepung goreng crispy
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 tangkai daun kari
½ tin susu cair/susu sejat*nak berkuah boleh lebihkan
1 sudu besar susu pekat manis
½ sudu kecil serbuk kari
3-4 batang cili padi
150-200gram butter(lagi padu pakai Buttercup sebab bau dia owsem!)
1sudu besar tepung gandum/,teping jagung*optional
Garam sebagai perasa
Cara-caranya :
-Goreng ayam popcorn sehingga masak/keperangan. angkat dan toskan.
-Cairkan butter di dalam kuali dgn api sederhana perlahan.
-Tumis bawang besar, bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga mesra dan naik bau. Masukkan tepung gandum sekiranya nak kuah yang pekat. Jika tidak, abaikan saje. Gaul seketika.**boleh guna juga tepung jagung utk pekatkan kuah tp msukkan lepas da letak susu
-Masukkan susu sejat/susu cair. Gaul sikit, kemudian masukkan susu lemak manis sikit nk dapatkn rasa lemak manis disukai ramai. Taburkan sikit serbuk kari dan garam utk perasakan.
-Kemudian msukkan ayam. Gaul mesra sehingga berbuih/meluap. Bila kuah meluap/berbuih, maknanye kuah pekat. Kalau taknak pekat, jangan tunggu smpai berbuih. Ok siap!
-Cairkan butter di dalam kuali dgn api sederhana perlahan.
-Tumis bawang besar, bawang putih, cili padi dan daun kari sehingga mesra dan naik bau. Masukkan tepung gandum sekiranya nak kuah yang pekat. Jika tidak, abaikan saje. Gaul seketika.**boleh guna juga tepung jagung utk pekatkan kuah tp msukkan lepas da letak susu
-Masukkan susu sejat/susu cair. Gaul sikit, kemudian masukkan susu lemak manis sikit nk dapatkn rasa lemak manis disukai ramai. Taburkan sikit serbuk kari dan garam utk perasakan.
-Kemudian msukkan ayam. Gaul mesra sehingga berbuih/meluap. Bila kuah meluap/berbuih, maknanye kuah pekat. Kalau taknak pekat, jangan tunggu smpai berbuih. Ok siap!
Nak lagi best pakai ayam Uncle Jack yang Crispy Spicy ke atau PopCorn Chicken. Guna yang tu, lagi paduu.
#resepimimiexira