RESEPI : Donut ku yang gebu!
*untuk 20-25 biji donut*
Bahan-bahannya :
500 gram(4 cawan) tepung gandum
2 sudu kecil yis
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
2 sudu besar susu pekat
2 susu besar mentega
1 cawan air suam
1 sudu kecil baking powder
Minyak untuk goreng
Gula kastor untuk salutan
Cara-caranya :
- Satukan gula, yis dan ½ cawan air suam & biar sehingga yis kembang
- Satukan tepung,garam, susu pekat, mentega & baking powder. Jangan lupa ayak dulu tepung dan baking powder!
- Ramaskan bahan tadi sampai 'crumble'.(sampai dia jadi macam serbuk roti tuuu)
- Campurkan larutan yis tadi dan ulikan sehingga tidak melekat di tangan. Campurkan sekali baki air tadi.
- Biarkan doh naik hingga 3 kali ganda. Lebih elok bertutup la, nanti cicak landing pulak.
- Tumbuk doh dan uli sikit lagi dan boleh laa mula membentuk ikut suka hati.
- Biarkan lagi lah sampai naik sekali ganda sebelum menggoreng.
- Minyak biar panas sebelum mula menggoreng. Api sederhana sajooo.
- Salutkan gula kastor sepenuh-penuhnya.
Kalau nak buat apam sambal pun boleh guna resepi ni, cuma tambah sambal je. Tapi style orang Joho, ada yang salut sambal dengan donut. Terpulang pada citarasa masing-masing.
#resepimimiexira